Motoral > 2024 > Graffitien poisto pitää ympäristön siistinä
Graffitien poisto pitää ympäristön siistinä
23/05/2024

Kaupungilla kulkiessa törmää välillä graffiteihin, tageihin tai muihin julkisiin pintoihin luvattomasti tehtyihin sotkuihin. Nämä töhryt koetaan usein negatiivisina, sillä ne harvoin esittävät mitään ja antavat siten epäsiistin kuvan ympäristöstä.

Kaupungit poistavat vuosittain suuren määrän luvattomia graffiteja julkisista rakennuksista. Töhryjä löytyy rakennusten lisäksi myös penkeistä, roskiksista, liikennemerkeistä ja vaikkapa lyhtypylväistä. Graffitien ja muiden töhryjen poisto tulee kalliiksi, koska osa maaleista on tarkoituksella vaikeasti puhdistettavia. Niiden poisto voi olla myös vaikeaa, koska töhryt on tehty paikkoihin, joihin on vaikea päästä ja kuljettaa puhdistusvälineitä sekä muita tarvikkeita.

Estä uudet töhryt poistamalla vanhat nopeasti

Yksityisten kiinteistöjen puhtaanapito on niiden omalla vastuulla. Graffitit seinissä ja muilla pinnoilla antavat epäsiistin kuvan taloyhtiöstä, kielivät välinpitämättömyydestä siisteyttä kohtaan ja pahimmillaan heikentävät taloyhtiön ja koko asuinalueen asumisviihtyvyyttä. Pinnoille ilmestyneet töhryt houkuttelevat helposti lisää sotkijoita alueelle, mikä voi pahentaa ongelmaa entisestään. Graffitien poisto ja suojaus uusilta sotkuilta kannattaa hoitaa ripeästi.

Oikea tuote, oikeaan kohteeseen

Graffitin ja muut töhryt poistuvat oikeilla tuotteilla. Motoral Oy:n tuotepäällikkö Mirka Rimpelä on toiminut kahdeksan vuoden ajan graffitin poisto- ja suoja-aineiden maahantuonnin ja jälleenmyynnin parissa. Hänen mukaansa on erittäin tärkeää kiinnittää huomiota sopivan aineen valintaan, jotta töhryt poistuvat tehokkaasti, mutta pinta säilyy kunnossa.

– Tärkeintä on ensin tunnistaa töhryn aiheuttaja eli onko kyseessä spraymaali, tussi tai vaikka bitumi-/massaroiskeet. Seuraavana pintamateriaali ja olosuhteet. Näiden perusteella on helppo löytää oikea tuote, joka tehoaa töhryihin, mutta jättää pintamateriaalin ehjäksi, kertoo Rimpelä.

AGS-suojausjärjestelmän tuotteilla laadukas lopputulos

Motoral Oy:n maahantuoma ja Trion Tensid Ab:n valmistama AGS-suojausjärjestelmä sisältää eri töhrynpoistoaineita ja -suoja-aineita sekä ulko- että sisäkäyttöön. Valikoimasta löytyy tuotteita erilaiset alustat ja olosuhteet huomioiden. BPS SILKO -hyväksytyt betonin impregnointiaineet ja julkisivunpesuaineet sisältävät betonin kestävyyttä parantavia ominaisuuksia, jotka diffuusioavoimuudellaan mahdollistavat pinnan hengittämisen. SILKO-hyväksynnät päätetään SILKO-toimikunnassa, joka toimii Väyläviraston alaisuudessa.

Huokoisille pinnoille, kuten betoni ja tiili, sopii AGS Power Blue graffitin- ja varjonpoistogeeli. Geeli levitetään siveltimellä ja sen annetaan vaikuttaa 10–30 minuuttia, jonka jälkeen pinta huuhdellaan 90-asteisella kuumavesipainepesurilla. Pesurin paineen voi säätää pinnan arkuuden mukaan. AGS Power Blue -geelissä on graffitin- ja varjonpoistoaine yhdistettynä. Ensimmäisellä käsittelykerralla lähtevät grafiitit pois ja toisella graffitijäämät ja varjot.Kuvassa AGS:n tuotteita

Graffitisuojaus säästää aikaa ja rahaa tulevaisuudessa eli siihen kannattaa panostaa. AGS-graffitisuoja-aine on vesipohjainen vahaemulsio, joka on ympäristöystävällinen ja täysin myrkytön. Suoja-aine levitetään suojattavaan pintaan korkeapaineruiskulla ja kuivuttuaan se on täysin väritön. Suojatulta pinnalta graffitit lähtevät kuumalla painevedellä eikä kemikaaleja tarvitse käyttää lainkaan.

Monia tuotteita

Ruotsalainen Trion Tensid Ab on yli 40 vuoden ajan kehittänyt ja valmistanut tehokkaita kemikaaleja graffitien poistoon, varjonpoistoon, graffitisuojaukseen, julkisivujen puhdistukseen sekä yleispuhdistukseen. Trion Tensidin valmistamia tuotteita käytetään jo yli kolmessakymmenessä maassa. Erilaisille pintamateriaaleille on kehitetty omat suojaus- ja puhdistusaineensa ympäristö ja turvallisuus huomioiden, sekä pintamateriaaleja vahingoittamatta. Laadukkaat raaka-aineet takaavat tasalaatuisen tuotteen, joten lopputulos on aina yhtä hyvä. Betonin suojaukseen tarkoitetut tuotteet ovat SILKO-hyväksyttyjä. Trion Tensidin tuotteet ovat laadukkaita, sillä heillä on siitä todisteena ISO 9001 -laatujärjestelmän ja ISO 14001 -ympäristöjärjestelmän sertifikaatit.

AGS-tuotteiden maahantuoja ja jälleenmyyjä Motoral-yhtiöt on suomalainen maahantuontia, tukkukauppaa sekä tuotannollista toimintaa harjoittava konserni, jonka tuotteet ovat kansainvälisesti tunnettuja merkkituotteita lähes kahdeltasadalta eri valmistajalta. Tämä takaa luotettavan, monipuolisen ja vankan aseman asiakaskunnassamme.

Tämä artikkeli on julkaistu Väri & Pinta -lehdessä nro 2/2024. Väri & Pinta -lehteä on julkaistu vuodesta 1917 lähtien ja se on pintakäsittelyalan ainoa ammattilehti Suomessa.

Tutustu lehden digiversioon täältä.

 

Lisätietoja AGS-tuotteista ja muista töhryjen poistoon soveltuvista tuotteista voit kysyä myynnistämme.
Autamme mielellämme, ota yhteyttä!

Ajoneuvo- ja teollisuusmaalit
Myynti 010 5507 115
maali@motoral.fi

 

Tutustu AGS-tuotevalikoimaamme